DANIŞMANLIK VE TERAPİ…


Psikolojik Danışmanlık Nedir?

Bireylerin aile içi ilişki ve iletişim problemleri, evlilik ilişkileri, eş, çocuk ve akrabaları ile yaşadıkları iletişim sorunları, kısa süreli belli dönemlerde yaşanan ruh sağlığı problemleri, kayıp-yas durumları, kaza ve travma gibi geçici kısa süreli olayların ardından yaşanan stresli durumları, isteksizlik, amaçsızlık, yersiz ve sebepsiz korku ve kaygı gibi yaşam kalitesini olumsuz etkileyen durumları ele alan bir süreçtir. Psikolojik danışmanın ilk amacı bireylere; problemlerini fark etmesi, çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kendisini ve çevresini daha iyi tanıması, kapasitesini kendisine en uygun düzeyde geliştirmesi, çevresine sağlıklı bir şekilde uyum sağlaması için verilen psikolojik destek ve yardımlardır.


Aile ve Evlilik Danışmanlığı?

Birey ve eşlerin ikili ilişki içerisinde aynı yaşamı paylaşmayı ve duygusal beklentilerinin karşılanmasını istemesi normaldir. Ancak farklı aile yapılarında yetişmiş ve farklı kültürler ile yoğurulmuş iki insanın evlilik kurumunu sürdürmesinde birtakım problemler açığa çıkmaktadır. 

Evlilik içerisinde yaşanan geçim ve uyumsuzluk, iletişimsizlik, çatışmalar, cinsel doyum ve uyumsuzluk, fiziksel ve duygusal şiddet, aldatma ve aldatılma, yakın akraba ilişkileri, çocukların ergenlik ve okul problemleri, eş ve çocukların bedensel ve psikolojik sağlık problemleri gibi pek çok konu eşler arasına mesafeler sokmakta ve evliliği bazen çözümlenemez, kurtarılamaz ya da çekilemez olarak algıladığımız bir noktaya sürükleyebilmektedir.
Oysa düşünce, duygu ve bakış açımızın değişmesi ile beklentilerimiz ve algılarımız da değişmektedir.

Terapi ve danışmanlık görüşmelerin genel amacı kişilerin yaşadığı bireysel ve evlilik hayatındaki problem ve olumsuz durumları normalleştirebilmek için kendini ve evlilik hayatını tanımada AYNALIK yaparak amaç, hedef, plan, seçim ve isteklerine sağlıklı karar verebilmeyi sağlamaktır.


a) Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Öncelikle GİZLİLİK ve MAHREMIYET ilkelerine uyulması esastır. Görüşmelerde tuttuğum yazılı kayıtlarla beraber, “Psikolojik Danışmanlık/Terapi- Aile ve Evlilik Danışmanlığı” süresince, konuşulan her şey tamamen gizli tutulacaktır. Görüşme seanslarında konuştuklarımız ve yazdıklarımı sizin izniniz ve bilginiz olmadan kesinlikle paylaşılamaz. 

Online görüşmelerde de GİZLİLİK ve MAHREMIYET uyulması gerekir. Online görüşmelerde konuşulanların başkaları tarafından duyulmasını önlemek amacıyla görüşme yapılacak odada gerekli düzenlemelerin önceden yapılmış olması ve aynı zamanda çocuk ve konuyla ilgisi olmayan kişilerin olmaması önemlidir. Görüşme esnasında sessizliğin sağlanması ve korunması önemlidir. Bu nedenle odada televizyon, müzik çalar ve benzeri elektronik aletlerin kapalı olması dikkatin dağılmaması ve görüşmenin verimli geçmesi için gereklidir.

Online psikolojik terapi ve danışmanlık görüşmeleri Skype-Zoom-WthatsApp aracılığı ile isteğe bağlı olarak GÖRÜNTÜLÜ veya SESLİ gerçekleştirilmektedir.


b) Seans Süresi ve Sayısı

Kişi, aile ve evlilikte yaşanan olay ve farklı olumsuz durumlara göre değişir. YÜZ YÜZE VE ONLİNE BİREYSEL GÖRÜŞMELER 50 dk. EŞ VE ÇOCUKLAR BERABER GÖRÜŞMELER 15 dk. beraber, 15 dk. ayrı ayrı, 15 dk. eşlerle beraber olmak üzere toplam 60 dk. sürmektedir.

Seans sayısı ilk görüşme sonunda planlanır. Danışanın ilerleme hızına ve problemin şiddetine bağlı olarak seans sayısı değişmektedir. Hedef kısa sürede hızlı ve kalıcı iyileşme sağlamaktır. Yaşanan problem bazen 1-2 seansta çözülebildiği gibi, bazen çeşitli etkenlere bağlı olarak 8-10 seans sürebilmektedir. Görüşmeler ilk görüşmeden sonra BİR HAFTA, daha sonraki görüşmeler duruma göre İKİ HAFTA ya da BİR AY aralıklarla yapılabilir.

Her seans sonunda yapılması gerekenlerle ilgilin ev ödevi verilir ve verilen ödev yapılmazsa görüşme bitirilir.